luni, 16 ianuarie 2017

TOUR DU MONT BLANC( ZIUA 10)


Ziua 10- Marti, 02.08.2016

Chamonix Les Praz- La Flégère( 1894 m)- Lac Blanc( 2352 m)- Refuge Lac Blanc- L’ Index( 2396 m)- Col de la Glière( 2461 m)- Col de Cornu( 2406 m)- Gares de Plan Praz( 1999 m- stație telecabină)- Chamonix


Abia pe la 08,00 a.m ne luăm rucsăceii și fugim să prindem cursa spre stația Les Praz( 1062 m)( Vă gândiți cumva la praz?!:))) ), de unde vom lua telecabina către punctul La Flégère( 1894 m). De acolo, într-o oră- două, ar trebui să ajungem la Lac Blanc( 2352 m) și Refuge Lac Blanc, apoi vom încerca și traseul spre Vârful Le Brévent( 2525 m).




Lac Blanc se află în Rezervația Naturală Aiguilles Rouges, la 2352 m altitudine, la poalele Vârfurilor Aiguille du Belvedere( 2965 m) și Aiguille de la Tete Plate( 2944 m) și este unul din cele mai atractive locuri din circuitul TMB. Mulți fotografi( români și străini) organizează workshop-uri de fotografie în această zonă datorită priveliștilor către ghețarii de pe versantul nordic al Masivului Mont Blanc( Glacier du Tour, Glacier d’ Argentière, Mer de Glace) dar și datorită reflexiilor spectaculoase ale Vârfului Mont Blanc și a întregii creste zimțate în oglinda turcoaz- albastră a lacului.

Lac Blanc

Lac Blanc


Aproape toată dimineața până spre după- amiază, Alteța Sa Mont Blanc și Craiul Aiguille du Midi au fost scumpi la vedere, au stat la sfat de taină dincolo de nori, nevăzuți și neauziți de muritorii de rând. Oare despre ce și-au vorbit? Despre cum să ne primească mâine la curtea lor, oare? Am bătut drum lung până aici, îndurare!



N-am avut parte de o lumină specială pentru ceva... artisticării foto, dar traseele merită tot efortul; priveliștea oricum îți taie respirația și te simți în altă dimensiune.
La Refuge Lac Blanc avem timp de ceai și de tartă cu afine... Mă uit la colegii de trupă...Fiecare are un licăr în ochi. Mă, vi se citește bucuria pe față, știați asta? Habar n-aveți ce fețe aveți! :) Sunteți frumoși cu fețele astea!!! Și nu pentru că astăzi e o zi mai ușoară, fără namila de rucsac în spate. Sunteți bucuroși și împăcați că ați dus la capăt, cu succes, misiunea TMB. Mai avem doar o zi și jumătate, apoi ne despărțim de Marele Alb care acum nu vrea să se lase văzut... Dar nu-i nimic, îl iubim și-așa!!!
De la Refuge Lac Blanc plecăm spreVârful Le Brévent( 2525 m); e cale de vreo 5- 6 ore. Nu știm dacă vom reuși în după-amiaza asta să ajungem până acolo și apoi să coborâm în Chamonix. Încercăm să facem din creastă atât cât putem. Deocamdată, suntem pe curbă de nivel și ne bucurăm de peisaj și de rodhodendron la începutul lui august. Traseul nu este dificil; doar din zona L’ Index( 2396 m) alegem o coborâre palpitantă pe un jgheab apoi urcăm spre Col de la Glière( 2461 m) și dăm de zone cu zăpadă.









Din Col de la Glière, în 20 de minute ajungem în trecătoarea Col de Cornu( 2406 m) care se află între Vârfurile Aiguille Pourrie( 2561 m) și Aiguille de Charlanon( 2549 m). Ne dăm seama că de la Lac Blanc până aici am făcut 3 ore iar până pe Vârful Le Brévent mai avem încă pe-atât și deja e aproape ora 16,00.






Ne facem socotelile pentru coborârea spre Chamonix și constatăm că ne-ar prinde noaptea pe traseu, așa că ne hotărâm ca de-aici, din Col de Cornu să coborâm către zona Plan Praz( 1999 m), la telecabină, pentru a ajunge în Chamonix pe lumină.








Niciun comentariu :