sâmbătă, 17 februarie 2018

Culmea Mezea- Otic- august 2017



Sălbatică, frumoasă, liniștită... Mezea- Otic este culmea de legătură dintre Munții Iezer- Păpușa și Fagaraș. Traseul marcat cu triunghi roșu( 14- 15 km) coboară de pe Vf. Roșu( 2469 m) spre Curmătura Oticului, aprox. 600 m diferență de nivel. E o coborâre spectaculoasă, nu prea simplă în prima parte, cu priveliști spre Căldarea Boarcășului( izvoarele Dâmboviței), spre Vaile Groapele și Văsălatului si spre creasta principală și muchiile sudice ale Făgărașilor. 
În Curmătura Oticului se află un izvor( e chiar în poteca, nu poate fi ratat), singura sursă de apă de pe Culmea Mezea-Otic. Aici e bine să-ți refaci rezervele de apă, să arunci o privire în urmă, să răsufli ușurat, sa te minunezi și să te bucuri că nu ești într-o urcare gospodareasca pe frumusețea de muchie către Vf. Roșu. Nu te bucura prea mult pentru că te așteaptă ore si kilometri până la refugiul din Curmătura Bratilei( Muntii Făgăraș), ”capatul” Culmii Mezea-Otic  și până la următoarea sursă de apă... Glumesc! Daca ai suficientă apă în rucsac, ai toate motivele din lume să te bucuri de Culmea Mezea- Otic, poarta de intrare în Făgăraș. 
De la izvorul din Curmătura Oticului, poteca te duce pe curbă de nivel, prin afiniș, pe sub Vf. Oticului, apoi urcă ușor pe cocoașa Vf. Mezei pentru a-l ocoli prin dreapta, pe versantul sud-estic, apoi coboară lin spre Curmătura Mezei pentru a-ți pune răbdarea la încercare cu o altă urcare, spre Vf. Cățunu( 2206 m). Odată cu urcarea asta, trage cu ochiul spre est, așa puțin, ca să ai motive să incetinesti! Îhm, spre est se inalta in toata splendoarea chiar ea, creasta nordică a Craiului! Lumina de apus pică de minune pe versantii Pietrei Craiului, colorând în roz-oranj albul peretilor de calcar! Dar, nu mai bine privești spre vest, spre trapezul Viștea- Moldoveanu??? Sau mai bine spre sud, spre Vf. Roșu din Iezer-Papusa??? Ești complet năucit(ă), nu-i așa?! Nu știi încotro să privești pentru că zona te bagă în toate ispitele cu frumusețea ei sălbatică... Prin unele zone se simte miros de dihanie, dar ce mai conteaza??!! 
Dupa Vf. Cățunu, poteca urca foarte lin spre Vf.Bratilei, paralel cu Berevoescu Mare( la est) si Muntele Ludișoru( la vest), trece prin vestul varfului apoi coboara usor spre Curmatura Bratilei( 2125 m) unde intalneste banda rosie a potecii de creastă a Fagarasilor.
Traseul pe Culmea Mezea- Otic dureaza, oficial, 7 ore; asa scrie pe marcajul de pe Vf. Roșu( 2469 m). Mai adauga vreo ora si jumatate, cam cat faci de la Refugiul Iezer( Muntii Iezer- Papusa) pana pe cel mai inalt varf al masivului- Vf. Roșu.
Inarmeaza-te cu rabdare pentru ca o sa vrei sa-ti iei pauze ba de hidratare mai ales daca soarele arde asa cum stie el la vreme de vară, ba de admirat pentru ca Mezea- Otic e rupta de lume, de zgomote domestice, de șosele, de drumuri forestiere, e in afara timpului si pare fara sfarsit... Poteca abia o ghicesti printre stanci, jnepeni, tufe de ienupar si ierburi alpine, asa ca traversarea culmii pana in Curmatura Bratilei dureaza mai mult de 8-9 ore...
Ah, si inca ceva, chiar daca te prinde noaptea pe traseu, stinge frontala pentru cateva minute si lasa cerul de august, cu miliarde de stele, sa te invete cam care e locul tau in Univers...

Poteci pe placul inimii!

Mihaela

August 2017



Niciun comentariu :